Akademik Gelişim
Her öğrenci içinde bulunduğu yaş grubuna göre üç önemli çalışma içerisine alınır.
1.AKADEMİK GELİŞİM: İçinde bulunduğu yaş seviyesine göre müfredatta yer alan konularda yetkinliği saplamak amacıyla yapılan çalışmalar.
2.BİREYSEL GELİŞİM: Her öğrencini bir yeteneğini geliştirme amaçlı çalışmalar. Müzik ,plastik sanatlar, sportif aktiviteler, bilimsel projeler, tiyatro…
3.SOSYAL GELİŞİM: Öğrencilerin içinde yaşadığı topluma karşı duyarlı, hassas bireyler olmalarını amaçlayan bu çalışmalar çeşitli sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak, huzurevleri, çocuk esirgeme kurumları ve hayvan barınakları işbirliği ile çalışmalar yürütmektedir. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamına alınan bu çalışmalar gönüllülük esasına dayalı olup sertifikalı programlardır.
9. SINIF AKADEMİK PROGRAM
9. Sınıf müfredatının ÖSYM tarafından hazırlanan TYT sınavının büyük bir bölümünü kapsamasından dolayı bu sınıf öğrencilerine anlatılan her konunun üniversite sınavındaki yansımaları muhakkak verilir. Öğrencilere ilgili konuyla ilgili üniversite çıkmış soruların büyük bir kısmı çözdürülür.
Bu gruptaki öğrencilerin akademik eğitimin %60’i müfredat, %40 ‘ı Üniversite hazırlık olarak belirlenir. Öğrenciler aynı yaş grubundaki arkadaşları ile aynı konuları işlerken farklı olarak üniversite sınavına da hazırlanmış olurlar.
ÖĞRENCİLERE UYGULANAN SINAVLAR:
*Ünite Değerlendir Sınavları
*Tamamlama Sınavları
*9.Sınıf Deneme Sınavları
*TYT ( ikinci dönem itibariyle)
*Yabancı Dil Yeterlilik Sınavları
*Karataraklı Yıl Sonu Değerlendirme Sınavı
10. SINIF AKADEMİK PROGRAM
10. Sınıf müfredat programına ek olarak öğrencilere bir yıl önceki konuları unutturmamak amacıyla 9. Sınıf tekrar dersleri konuşur. Temel derslerden oluşan bu uygulama öğrencinin hem bir önceki yıla ait konuları unutması engellenirken hem de o konulardaki pratiklerinin arttırılması amaçlanır.
Bu gruptaki öğrencilerin akademik eğitimin %70’i müfredat, %30 ‘ı Üniversite hazırlık olarak belirlenir. Öğrenciler aynı yaş grubundaki arkadaşları ile aynı konuları işlerken farklı olarak üniversite sınavına da hazırlanmış olurlar.
derslerinin ÖSYM tarafından hazırlanan TYT sınavının büyük bir bölümünü kapsamasından dolayı bu sınıf öğrencilerine anlatılan her konunun üniversite sınavındaki yansımaları muhakkak verilir. Öğrencilere ilgili konuyla ilgili üniversite çıkmış soruların büyük bir kısmı çözdürülür.
Öğrenciler yıl boyunca müfredat programlarını takip ederken üniversite sınavı yatırımını da yaparak sürece daha sağlam ve kendinden emin adımlarla ilerlemeleri sağlanmaktadır.
Tüm sınav uygulamaları hem 9. Sınıf hem 10. Sınıf konularından oluştuğu için öğrencinin hangi konuyu kavrayıp kavramadığı tespit edilerek öğrencinin eksikleri çeşitli yollarla kapatılmaya çalışılmaktadır.
ÖĞRENCİLERE YIL BOYUNCA UYGULANAN SINAVLAR:
1.Ünite Değerlendirme Sınavları
2.Ünite Kontrol sınavları
3. Yazılı yoklamalar
4.10. Sınıf Deneme Sınavları
5.Üniversite Hazırlık deneme Sınavları(ikinci dönem başlar)
6.Karataraklı Yıl Sonu Değerlendirme Sınavları
11. SINIF AKADEMİK GELİŞİM
11. sınıf öğrencileri Karataraklı Eğitim Sisteminde “Üniversite Ön Hazırlık “ sınıfı olarak ele alınır. Bu nedenle ağustos ayının 3. Haftası 11. Sınıfların dersleri başlar. Üniversiteye hazırlık gruplarına yapılan tüm uygulamalar konsantre hale getirilerek 11. Sınıf öğrencilerine de uygulanır.
Akademik takvim bu gruplara 11. Sınıf müfredatı ve üniversiteye hazırlık müfredatı şeklinde ikiye ayrılır.
Akademik takvim boyunca her cumartesi yapılan TYT deneme sınavları bu gruplara da uygulanarak sınav sistemine uyum süreçleri başlatılmış olur.
Grupsal yarış mekanizması bu gruplara da verilme amacıyla sınıflar homojen hale getirilir
Her ay sonunda o ay girdikleri 4 deneme sonucuna göre sınıflar seviye gruplarına ayrılır.
Mesleki tanıtımların ve meslek belirlemenin en yoğun olduğu sınıftır.Her öğrenciye hangi bölüm hangi üniversite okunduğunda daha büyük başarı elde edileceği, hedefinin bu şekilde belirlemesinin gelecek açısından çok daha önemli olduğu yıl boyunca vurgulanır.
ÖĞRENCİLERE YIL BOYUNCA UYGULANAN SINAVLAR:
1.Ünite Değerlendirme Sınavları
2.Ünite Kontrol sınavları
3. Yazılı yoklamalar
4.11. Sınıf Deneme Sınavları
5.Üniversite Hazırlık deneme Sınavları (okulların açılmasıyla birlikte başlar)
6.Karataraklı Yıl Sonu Değerlendirme Sınavları
ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK GRUPLARI AKADEMİK GELİŞİM
A.KARİYER PLANLAMA
Rehberlik ve Kariyer Planlama Programında öğrencilere;
1. Kendini tanıma: Kendi gizil güçlerini keşfeden,
2. Eğitim yaşamı: Alacağı eğitimin gelişimine ve yaşamına katkısını bilen,
3. Yaşamı planlamanın önemini bilen,
4. Geleceğe yönelik planlama yapma becerisini kazanmış,
5. Kendi kariyer yaşamına ilişkin alternatifleri değerlendirebilen,
6. Meslekleri tanıma: Mesleklerin yaşamdaki yeri ve önemini kavramış,
7. Her mesleğin toplumda önemli ve değerli olduğunu bilen,
8. Çevresindeki olanakları değerlendirebilen bireyler olmaları
9.Kariyer planını yapabilme, bilinci verilir.
ÜNİVERSİTE SEÇME
Öğrencinin kendine çizdiği kariyer planına en uygun üniversite seçenekleri üzerinde öğrenci ile araştırmalar yapılır.Öğrencinin seçtiği meslekle ilgili iş bulma olasılığı en güçlü üniversite seçimi yapması sağlanır.
KİŞİYE ÖZEL PROFİLİ HAZIRLAMA
İKİZLEŞTİRME
Öğrencinin seçtiği üniversite ve bölümü son üç yılda Karataraklı eğitim kurumlarında kazanan öğrenciler tespit edilerek , yeni öğrenciyle ikizleştirilir.
İkizleştirme, hedeflediğimiz üniversite ve bölümü önceki yıllarda kazanan öğrencinin tüm yıl boyunca göstermiş olduğu başarı ivmesinin yeni öğrencimize adapte edilmesi ya da daha somut bir şekilde karşılaştırılarak yolculukların benzerliklerini yakalayabilmektir. Çünkü ikizleştirdiğimiz eski öğrencinin vardığı nokta yeni öğrencimizin varmak istediği noktadır.
İkizleştirme yeni öğrencinin tüm yıl boyunca somut olarak kendini kıyaslayacağı, kontrol edeceği bir verinin olması ve böylece hem eksiklerinin fark etmesi hem de motivasyonunun artmasını sağlamaktadır.
DENEYİM KAZANDIRMA
Sınava hazırlık öğrencileri her hafta farklı yayınların genel sınavlarına katılarak, farklı mantıktaki sınavları görme şansı elde ederken, sınav deneyimin defalarca yaşayarak deneyimlerini artırabilmektedirler.
Ülkemizde uygulanan tüm genel sınavları deneyimi güçlü kişilerin önde tamamlaması bu deneyimlemenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Çünkü TYT adıyla uygulanan sınavdaki 120 soru için ayrılan sürenin 135 dakika olması, deneyimin bu süre zarfında ne kadar işe yaradığını göstermektedir.
EKSİK BELİRLEME
Uygulanan her deneme sınavı sonrasında öğrencilerin tek tek cevaplamadığı, yanlış cevapladığı konular belirlenerek bu öğrenciler çeşitli eksik tamamlama uygulamaları kapsamına alınırlar.
Eksik Tamamlama Uygulamaları:
1.Birebir dersler
2.Aynı konuda eksiği olanlara uygulanan tamamlama grupları
3.Ödevlendirme
LİMİTLERİ KALDIRMA
Öğrencilerin her birine önce küçük hedefler süreç içinde daha büyük hedefler konularak kısa vadede başarıyı bir sonuca ulaştırarak motivasyon arttırımına gidilir.
Her öğrenciye verilen haftalık puan ve ders ders hedef netler o öğrencinin kısa vadede bir amaca kitlenerek başarısı arttırması amaçlanır.
Hedefe ulaşamayan öğrencilerin ulaşamama nedenleri üzerine eğilerek bu nedenlerin ortadan kaldırılması amaçlanır.
B.AKADEMİK ÇALIŞMA
Karataraklı Eğitim Sisteminde “Üniversite Hazırlık “ Agustos ayının ilk gününde başlar.09.00/16.00 arasında hafta içi 5 gün hazırlık kamp programı uygulanır.
Konular TYT ve AYT şeklinde ve aynı anda başlar.Her sınıfa her branştan 3 farklı öğretmen girer .Biri TYT, biri AYT ‘dir.Anlatılan konuların öğrenciler tarafından özümsenmesi ve uygulamaya geçirilmesi amacıyla “uygulama” öğretmen sınıfa girerek soru çözümleri yapar.
Akademik takvim boyunca her Çarşamba TYT ve her cumartesi AYT deneme sınavı uygulanır.
Grupsal yarış mekanizması bu gruplara da verilme amacıyla sınıflar homojen hale getirilir .Her ay
sonunda o ay girdikleri 4 deneme sonucuna göre sınıflar seviye gruplarına ayrılır.
ÖDEV POLİTİKASI
Karataraklı Kolejlerinde her öğrenci verilen ödevi yapmakla yükümlüdür. Ödevin yapılamamasına dair sağlık sebepleri dışında hiçbir mazeret kabul edilmez.. Öğrencinin okulda olmadığı zamanlarda verilen ödevlerin temininden yine öğrencinin kendisi sorumludur. Bu durum ödevin yapılmamasına mazeret olarak gösterilemez. Karataraklı Kolejlerinde ödevler, o dersin kazanımlarının tam anlamıyla edinilmesi ve öğrenmenin en üst seviyede gerçekleşmesine hizmet eder şekilde hazırlanır.
Bu ödevlerin değerlendirilmesi içerik, teslim tarihine uygunluk ve düzen göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir.
Öğretmenin düzen ve nitelik bakımından yetersiz bulduğu ödevi kabul etmeme ve öğrenciye yeniden yaptırma hakkı vardır.
Ayrıca ders öğretmeni gerekli gördüğü takdirde sınıftan bağımsız olarak öğrenciye bireysel ödevlendirme de yapabilir.
PERFORMANS ÇALIŞMASI VE PROJELER
Öğrencilerin performans çalışmalarının sayısı ve niteliği, dersin içeriğine ve işleyişine göre değişiklik gösterebilir.
Her öğrenci kendisine verilen performans çalışmasını yapmakla yükümlüdür. Öğrencilerin başarılarının belirlenmesinde performans çalışmalarının yanında, ders ve etkinliklere katılımı da dikkate alınır.
Öğrencilere bütün derslerden her dönemde en az bir tane ders ve etkinliklere katılım puanı verilir.
Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması olacak şekilde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlarlar.
Projeler ve performans çalışmaları, önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilir. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek öğretmenin belirleyeceği süre içerisinde çalışmalarını teslim ederler.
Projeler, teslim edildiği dönemde değerlendirilir
YAZILI SINAVLAR
Yazılı sınav takvimi dönem başında öğrencilere duyurulur. Sınavlarla ilgili aşağıdaki prosedürler uygulanmaktadır;
• Aynı gün içinde 2’den fazla yazılı sınav yapılamaz.
• Öğretmenler en geç 15 gün içinde sınav sonuçlarını öğrencilere bildirir ve sınavda yapılan hataların üzerinden geçilir. Sınav kâğıtları öğrencilere dağıtılıp incelemeleri sağlandıktan sonra geri alınır ve saklanır.
• Herhangi bir nedenle sınava katılmayan veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrencinin velisi, en geç beş gün içinde öğrencinin gerekçesini okul idaresine yazılı olarak bildirmek zorundadır. Öğrencinin devamsızlığı sağlık nedeninden kaynaklanıyorsa doktor raporu ile belgelendirilmelidir.
• Özrü uygun görülen öğrenci, ders öğretmeninin belirleyeceği zamanda telafi sınavına alınır. Projesini de yine belirlenen süre içinde teslim eder.
• Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan veya projesini belirlenen süre içinde öğretmenine teslim etmeyen öğrencilere not olarak sıfır (0) verilmez; MEB’in belirlediği çerçevede değerlendirilir. Ancak katılmadıkları bu çalışmalar aritmetik ortalama alınırken toplam sayıya dâhil edilir.
• Öğrenciler, raporlu ve izinli oldukları günlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara alınmazlar.
DEĞERLENDİRME
Sınav, performans çalışması, proje ve uygulamalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.
Değerlendirme sonuçları E-Okul sistemine işlenir.
Puan değerleri ve dereceleri aşağıdaki gibidir.
PUAN | DERECE |
85,00 - 100 | PEKİYİ |
70,00 - 84,99 | İYİ |
60,00 - 69,99 | ORTA |
50,00 - 59,99 | GEÇER |
0 - 49,99 | GEÇMEZ |
ETÜT ÇALIŞMALARI
Bu dersler kurum eğitim danışmanının yapılan ünite değerlendirme sonuçlarına göre eksiği olan öğrencileri tespit etmesi üzerine seçilen öğrencilere uygulanır. Bu derslere sadece listede adı geçen öğrenciler katılır.
Öğrenciden gelen talep doğrultusunda kurum eğitim danışmanı uygun gün ve saatte de etüt dersi yaptırabilir.
Sınav haftalarında etüt çalışmaları yapılmaz.
EK DERS ÇALIŞMALARI
Öğrencilerimizin ders düzeyleri, sınavlardaki başarı durumları göz önünde bulundurularak eksik kalan ya da yeterince kavranamayan konularda ihtiyaç duyulduğunda, ders öğretmenlerince ek ders verilir. Bu dersler önceden planlanarak öğrencilere duyurulur.
BİREBİR DERSLER
1. Birebir dersler kimlere verilir:
a. Birebir listesine adını yazıp birebir talep eden(kendi isteği)
b. Yapılan ünite değerlendirme sınavlarında başarı gösterememiş öğrencilere (danışman kararı)
c. Yapılan yazılım yoklamalarda başarı gösterememiş öğrencilere (danışman kararı)
d. Birebir talep etmeyen öğrencilerin başarısı düşük derslerine bakılarak(birebir dersi veren müdür yardımcısı)
2. Her hafta birebir listeleri sınıf kat koridorlarına asılır.
3. Birebir dağıtılırken dikkate alınması gerekenler:
a. Her öğrenciye adil dağıtım sağlamak
b. Bir hafta boyunca birebir isteklerinde önce tüm öğrencilere birer ders verip ikincileri yine adil olarak sırayla vermek
c. Bazı öğrencilerin diğerlerin diğerlerinden daha fazla alarak öğrencilerin dikkatini çekmesine izin vermemek
4. Öğrencilerin özgürce listeye adlarının yanına talep ettikleri derslerini hafta boyunca yazarlar.
5. Görevli müdür yardımcısı ya da öğretmen her sabah listelere bakarak bir sonraki günü birebirlerinin öğrencilere dağıtır.
6. Dağıtılan dersler her gün günlük ders alanlar listesine yazılır.
7. Her hafta bitiminde hangi öğrenci kaç ders aldığı eğitim danışmanına rapor olarak bildirilir ve kat koridorlarına liste hangi öğrencinin kaç ders aldığı asılır.
ÖĞRENCİLERE YIL BOYUNCA UYGULANAN SINAVLAR:
1.Ünite Değerlendirme Sınavları
2.Ünite Kontrol sınavları
3.Yazılı yoklamalar
4.TYT ve AYT Deneme Sınavları
5.Türkiye Geneli Deneme Sınavları
6.Karataraklı Prova Sınavı (Sınava 3 hafta kala okulda her yönüyle gerçek sınavın tam benzeri bir deneme sınavı uygulanır. Sınav uygulama şekli gerçek sınavın aynısıdır. Tüm öğrenciler güvenlikte aranır, pet şişelerin üzerleri çıkarılır, binaya hiçbir ekipman girmez, sınav salonu ve katı önceden belirlenir.)